Kruisbestuiving in een studentenstad

Kruisbestuiving tussen verpleegkunde en Space & Service Design 

Meer dan alleen mooie ruimtes en vormen 

In het postgraduaat Space & Service Design leren studenten sociale en (semi-)publieke plaatsen zo in te richten dat de beleving bij de eindgebruiker verbetertDaarbij gaat het niet alleen over ruimtes en meubels ontwerpen, maar ook over de dienstverlening zelf. Niet alleen mooie vormpjes ontwerpen, blingbling-design, maar ook: hoe kan je dingen structureren, organiseren, duidelijk maken en volledig op maat van de mens uittekenen. Het totale plaatje is belangrijk. Als student werk je aan echte opdrachten. Het gaat om reële noden en de bedoeling is om concrete oplossingen uit te tekenen, die relevant en gewenst zijn, en ook gerealiseerd zullen en kunnen worden. 

Medisch centrum in Uganda 

Een mooi voorbeeld is het project in Bwera, Uganda, in opdracht van de vzw Ekisande. Hun vraag was heel concreet: kunnen we het bestaande schoolgebouw omvormen tot een medisch centrum met de nodige dienstverlening? En kunnen jullie die plek voor ons ontwerpen? Met de studenten hebben we eerst geanalyseerd wat daarvoor nodig is en welke zorgverstrekking er kan worden aangeboden. Want het ziekenhuis is ver weg en bepaalde zorgen, zoals bevallingen en de opvolging van pasgeboren baby’s, kunnen in dat medisch centrum gebeuren.  


Kruisbestuiving is niet alleen nuttig, het is ook nodig. Bij elke opdracht gaan de studenten met experten aan de slag, anders kan je geen relevante oplossingen bedenken.

Nansi Van Geetsom
Course coordinator Postgraduate Space & Service Design

Studenten kunnen ook experten zijn 

Maar uiteraard zijn de studenten – en ook de docenten – geen zorgspecialisten, dus was het heel belangrijk om met experten samen te werken. Mensen van daar ter plaatse zoals Father Tom en de Belgische coördinator van het project, Dirk van Merode, een Ugandese verpleegkundige, Artsen zonder vakantie die heel veel ervaring hebben in Afrika, maar ook studenten van de opleiding verpleegkunde. Zij hebben nagegaan welke instrumenten er nodig zijn in zo’n medisch centrum. Steriliseerapparatuur, vuilnisbakken, sorteren op een veilige manier… je hebt de kennis van het vak nodig om dat te kunnen inschatten. Als student Space & Service Design is dat belangrijke informatie, die je toelaat om te bepalen hoe groot werktabletten en kasten moeten en hoeveel ruimte er in een kamer moet zijn als je bijvoorbeeld ook een bevallingsbed wil plaatsen. Die kruisbestuiving is niet alleen nuttig, maar ook heel erg nodig. Bij elke opdracht gaan de studenten met experten aan de slag, anders kan je geen relevante oplossingen bedenken. En in de mate van het mogelijke worden ook de eindgebruikers in het proces betrokken, wat in het geval van Bwera niet evident was.  

Aandacht voor de leef- en leeromgeving 

De laatste jaren is men meer belang gaan hechten aan het bedenken en ontwikkelen van ruimtes voor dienstverlening. Thema’s die vroeger niet echt belangrijk waren, zijn dat nu wel. Design for Ageing, bijvoorbeeld. Hoe woonzorgcentra er aan de binnenkant uitzien, daar werd tien jaar geleden nauwelijks aandacht aan geschonken. Vandaag willen mensen meer comfort en een betere ervaring als ze in een woonzorgcentrum terecht komen. En het verandert heel snel, want steeds meer oudere mensen kunnen omgaan met ipads en andere apparaten. Of denk aan de scholen in Vlaanderen, vaak nog gebouwd in tijden dat er nog geen computers bestonden. Heel die leeromgeving zou moeten herdacht worden in functie van de noden en de leermethodes van vandaag.  

Meer over de opleiding Space & Service Design
Meer info over het project

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven