Rescue The Rangers

Hij werkt bij defensiebesloot enkele jaren geleden om te gaan voor wat hem interesseerde en behaalde zijn bachelordiploma verpleegkunde. Vandaag volgt hij de banaba spoed en intensieve zorgen en gaat hij met Rescue The Rangers naar Congo om er lessen te geven in militaire EHBO. Als je Stijn ontmoet is er altijd wel iets boeiend om over praten. 


De rangers in het Virungapark hebben niet zoveel aan de klassieke EHBO, zij moeten getraind worden in militaire eerste hulp

Stijn Spruytte

Je werkt bij defensie, wat deed je besluiten om verpleegkunde te gaan studeren?    

In het begin van mijn loopbaan heb ik de tactische kant leren kennen en later ben ik doorgegroeid naar een eerder medische rol. In eerste instantie ben je er om je collega’s te helpen, de mensen met wie je dag in dag uit op pad bent. Maar natuurlijk breidt zich dat ook uit naar burgers, al naargelang de plek en de situatie waar je aan het werk bentEn op een gegeven moment had ik binnen defensie de cursussen waarvoor ik in aanmerking kwam grotendeels doorlopen. Maar ik bleef op mijn honger zitten, ik wilde daar nog verder in groeien. Dat was een punt waarop ik keuzes moest maken: ga ik voor mijn carrière binnen het leger of ga ik mij verder bekwamen in het vakgebied waarvoor ik mij interesseer? Ik heb dan gevraagd om werken en studeren te mogen combineren om in avondonderwijs mijn bachelor verpleegkunde te behalen.  

Naast je job ben je ook medeoprichter en medewerker van Rescue The Rangers. Hoe ben je bij dit project terecht gekomen?  

Rescue The Rangers is eigenlijk een initiatief van twee Belgische spoedartsen, An en Marijke. Het begon met het zien van een uitzending over Flying Doctors in Afrika. Daarin werd getoond hoe in het Virungapark lessen in eerste zorgen worden gegeven. Omdat ze alle twee ook actief zijn in het leger, zagen zij meteen: die rangers hebben niet de klassieke EHBO nodig, die moeten getraind worden in militaire eerste hulp. Zo is het idee ontstaan. En omdat ik het Virungapark al een tijdje met belangstelling volg, zag ik hun project voorbijkomen op facebook. Ik vond het meteen interessant en na een infosessie heb ik me ook meteen aangemeld om mee te gaan naar Congo om er de rangers op te leiden. We zaten meteen op dezelfde golflengte en nadien hebben zij mij gevraagd om mee in het project te stappen. Met ons drieën hebben we dan de vzw Rescue The Rangers opgericht om dit initiatief verder te laten groeien en uit te bouwen.

Waarin verschilt militaire EHBO van de klassieke EHBO die we kennen? 

Er zijn eigenlijk twee grote verschillen. Om te beginnen de typische kwetsuren waarmee deze rangers geconfronteerd worden. Dat zijn vooral schotwonden. Daarnaast is de situatie uitzonderlijk je moet rekening houden met de dreiging die mogelijk nog aanwezig is of kan terugkeren. Dan is het belangrijk dat je je eerst bekommert om te situatie en de dreiging  uitschakelt, om pas dan de eerste zorgen toe te dienen. En als je met die eerste zorgen bezig bent, moet je je ervan bewust zijn dat de situatie plots kan kantelen en opnieuw dreigend worden. De rangers in het Virungapark worden geconfronteerd met rebellengroepen, maar ook met stropers en illegale houtkappers.  

Van waar jouw interesse voor het Virungapark 

Die is eigenlijk eerder toevallig ontstaan. Via mijn vrouw, die journaliste is, maakte ik kennis met de figuur van Emmanuel de Merode, een Belgische prins, maar de meest a-typische prins die je je maar kan voorstellen. Hij heeft zich het lot van de natuur en de mensen in Virunga aangetrokken en is directeur van het Virunga National Park. Zijn verhaal en dat van Virunga, wat ze daar doen en hoe ze daar werken, dat interesseerde mij mateloos. En nu ik er al een keer ben geweest… je verliest er je hart, dat kan bijna niet anders. Zo prachtig dat het daar is! En het is iets dat ik wil blijven ondersteunen. Nu, in september gaan we voor de vierde keer terug. En dit keer willen we een stapje verder gaan en de mannen die verantwoordelijk zijn voor de tweede fase van de hulpverlening, nl. de evacuatie en stabilisatie van de gewonden, helpen om dat op de best mogelijke manier te doen. 

Dus het doel van Rescue The Rangers is om de rangers ter plaatse te leren hoe eerste hulp toe te dienen en gewonden te evacueren?  

Dat is het eerste doel, ja. Lessen geven in militaire EHBO. Daarnaast doen we ook crowdfunding acties om geld in te zamelen zodat we hen ook kunnen uitrusten met degelijk materiaal. Want het heeft weinig zin om les te geven en ze dan achter te laten met wat kennis en geen materiaal om me te werken. In de basislessen leren we hen werken met het materiaal dat wij voorzien of dat ze ter beschikking hebben. Maar omdat het altijd kan gebeuren dat er geen materiaal voorhanden is, tonen we hen ook hoe ze aan de slag kunnen gaan met geïmproviseerde middelen. Zodat ze altijd hun gewonde collega’s te hulp kunnen komen. Dat zijn de twee manieren waarop wij met Rescue The Rangers in Virunga investeren. 

Meer info over Rescue The Rangers en wat ze precies doen in Congo: www.rescuetherangers.comZe hebben ook een facebookpagina en een instagramaccount. 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven