Een gouden bord om persoonlijke dingen te noteren

Gouden Bord van Betekenis

“Tijdens mijn stage op de palliatieve eenheid voelde ik dat sommige thema’s moeilijk bespreekbaar zijn. Zowel voor de familie van de patiënt, als voor de hulpverleners. Denk aan een onderwerp als het plannen van een uitvaart. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik ben op zoek gegaan naar een manier om het wel bespreekbaar te maken. En liefst zo laagdrempelig mogelijk.

Uiteindelijk heb ik een bord ontworpen: het Bord van Betekenis. Daarop kan de patiënt, met post-its en hulp als het nodig is, aangeven wat zijn ‘favoriete liedje’ is. Een favoriete gedicht, een favoriete quote, mooie herinneringen, genietmomenten, het mooiste boek… Dat kan allemaal een plaats krijgen op het bord. Precies die luchtige onderwerpen kunnen een brug vormen naar het bespreken van bijvoorbeeld liedjes en teksten voor tijdens de uitvaart. Het hoeft ook niet in één keer. Elke dag kan dit bord groeien door de aanvullingen van zowel familie als personeel.

De luchtige onderwerpen vormen een brug naar het bespreken van bijvoorbeeld liedjes en teksten voor tijdens de uitvaart

Veerle De Wolf

Veerle hangt een post-it op het bord

Het bord zorgt voor extra sfeer en kleur in de kamers en  we leren er onze patiënten nog beter door kennen.  Het is vaak een aanknopingspunt voor een gesprekje.

En last but not least: wanneer de patiënt overlijdt, krijgt de familie het Bord van Betekenis mee naar huis. Zo hebben zij iets moois om te koesteren, een gouden randje aan het verlies van hun dierbare.”

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven