Annemie en Deborah

“Hoe ver onze werelden ook uit mekaar liggen, we zijn allemaal mensen en we delen dezelfde gevoelens.”

Het was een fantastische ervaring maar ook een cultuurshock”, zegt Annemie. “Een unieke ervaring”, vult Deborah aan. Allebei liepen ze stage in het Karatu Lutheran Hospital, het lokale Health Center en het verder afgelegen Endallah Dispensary. Dit is hun verhaal.

Annemie

“Karatu is een stad in het noorden van Tanzania, gelegen te midden van de safariparken! Het was fantastisch om te mogen meemaken, maar het was ook een cultuurshock. Ik was verrast door de warmte en de openheid waarmee de mensen hier mij als buitenlander omringden. Ze delen alles met iedereen, hoewel ze vaak zelf erg weinig middelen hebben. Anderzijds was ik ook getroffen door de enorme verschillen met België. Veel mensen leven er in armoede. Het hospitaal en de health centra moeten vaak concurreren met het geloof in de geneeswijzen van de lokale medicijnmannen. Er zijn ook maar weinig materialen voorhanden voor de zorg en er is geen behandeling mogelijk indien er niet vooraf wordt betaald… Vooral dat laatste is soms keihard. Ik heb er ook enorm veel geleerd! Wil je je wereldbeeld, visie en kennis verruimen, dan is een buitenlandse stage zeker een aanrader!”

Annemie in Tanzania

 Ik was verrast door de warmte en de openheid waarmee de mensen hier mij als buitenlander omringden.

 

Annemie, derdejaarsstudent

Deborah

“Dank zij deze stage heb ik nu een bredere kijk op de wereld en de gezondheidszorg. Alles in zijn context plaatsen en relativeren is in Karatu echt wel de boodschap. Je wordt er uitgedaagd om uit je comfortzone te treden, in het diepe te springen en te leren vertrouwen. En de mensen daar hebben mijn vertrouwen niet geschonden. Hoe ver onze werelden ook uit mekaar liggen, we zijn allemaal mensen en we delen dezelfde gevoelens. Het is een warm volk.”

Je wordt er uitgedaagd om uit je comfortzone te treden, in het diepe te springen en te leren vertrouwen.

Deborah, vierdejaarsstudent

Deborah in Tanzania

“In het Lutheraans ziekenhuis in Karatu heb ik op verschillende afdelingen gewerkt: algemene geneeskunde, heelkunde, verloskunde, radiologie, labo… Daarnaast volgde ik ook les in de Nursing School en heb ik zelf een les mogen geven over geestelijke gezondheidszorg. Een bijzondere ervaring was dat ik een van de dokters in het Health Center mocht assisteren bij een ultrasound voor het opvolgen van zwangerschappen, abdominale en gynaecologische klachten. Daar heb ik ongelooflijk veel uit geleerd, vooral omdat het een 1-op-1-moment was. Ik kreeg er de kans om mijn klinisch redeneren te versterken en vragen te stellen aan de patiënten.  De dokter vertaalde die dan in het Swahili.”

“Ook supertof was outreaching in Endallah. Dan rijden we naar moeilijk bereikbare plaatsen in de regio. Op die momenten komen dan, van alle kanten, de moeders naar het trefpunt om er hun kinderen en baby’s te laten wegen en ze te laten vaccineren. En dan krijgen ze ook de nodige vitamines. In Endallah waren we ook bij de opening van een nieuwe materniteit, die er kwam met de steun van de vzw Misingi. Ik ben ook ontzettend blij met de kans om wat van de plaatselijke cultuur op te snuiven en een stukje van die prachtige natuur daar te ontdekken!”

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven