Als een marathon zonder einde

“Voor mij was het zoals het lopen van een marathon maar zonder te weten waar de finish is,” zegt Bart Rens over zijn ervaring tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Als hoofdverpleegkundige op de Spoedafdeling van het AZ Sint-Maarten in Mechelen maakte hij die periode mee vanop de eerste rij. Ook enkele studenten van Verpleegkunde Mechelen draaiden toen mee in de frontlinie. Jari, Stefanie en Bert leverden er een gewaardeerde bijdrage.

Hun getuigenissen en die van zovele andere zorg- en verpleegkundigen bevatten een enorme hoeveelheid informatie over die eerste dagen dat het COVID 19-virus ons land overrompelde. “Wij willen hun stem horen”, zeggen Els Bryon en Els Wilbers, beide docenten van de opleiding Verpleegkunde Thomas More Mechelen. Voor hun onderzoeksproject CoroCare verzamelen zij getuigenissen zoals die van Bart, Jari, Stefanie en Bert. Om er informatie uit te filteren en deze te analyseren, maar vooral om er conclusies uit te trekken en adviezen voor de toekomst te formuleren.

“We richten ons tot de verpleeg- en zorgkundigen die zorg verleenden aan COVID-19 patiënten binnen de Vlaamse ziekenhuizen en woonzorgcentra. En tot studenten die er tijdens de crisis stage liepen. Hoe hebben zij die periode ervaren? Hoe was hun werksituatie? Waar vonden zij steun?”, aldus Els Wilbers.

“We willen vooral hun noden op de werkvloer detecteren”, vult Els Bryon aan. “Die willen we analyseren. Om uiteindelijk concrete beleidsadviezen te ontwikkelen voor de betrokken sectoren. Zodat we in de toekomst beter voorbereid zijn als zich een nieuwe pandemie aandient.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees hier het persbericht over het onderzoeksproject CoroCare

Of bekijk de reportage die RTV maakte over CoroCare.

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven