Een doodgewone stagedag in Aruba

Hoe ziet je dag eruit als je stageloopt in een ziekenhuis op Aruba? Nick gunt ons een blik achter de schermen. Het is een doodgewone dag en toch ook een beetje apart, want Nick is vader van drie kinderen en nam zijn gezin mee. Dit is hoe het loopt als hij dagdienst heeft.

5.30 uur

Het is nog heel rustig in huis. Enkele gekko’s verstoppen zich terug in het plafond en buiten fluit er één vogeltje. Je kan er donder op zeggen dat over een half uurtje er een heel fluitconcert bezig is. Ik maak mijn lunch alvast klaar. Op het werk is het heel duidelijk dat ik vanuit het buitenland kom, want de locals eten helemaal geen boterhammen ’s middags.

6.15 uur

Iedereen last minute wakker gemaakt en op tijd in de auto gekregen. Wanneer ik dagdienst heb en de kinderen naar school moeten, gaat iedereen mee om mij aan het ziekenhuis af te zetten en later in de namiddag weer op te halen. De twee oudsten hebben school van 7.45 tot 14 uur en worden met de auto gebracht, dus heeft mama de auto straks zelf nodig.

6.30 uur

Aangekomen bij mijn stageplaats. Het gebouw met de blauwe rand is het oudste deel van het ziekenhuis. Ik werk in het nieuwe gebouw rechts op de 3de verdieping, op de afdeling B3. Hier bevindt zich hoofdzakelijk Neurologie en MDL (maag-, darm- en leverziekten) maar ook Neurochirurgie, KNO (keel, neus en oren) en algemene chirurgie.

6.35 uur

Snel omgekleed en ruim op tijd klaar om de dag te starten. Er werd mij vooraf gezegd dat het in Aruba geen probleem is als je eens een keer te laat komt. Ik moet zeggen dat ik het op één hand kan tellen wanneer ik merkte dat een collega een beetje later arriveerde. Op professioneel vlak is die stiptheid dus echt wel aanwezig. Buiten het werk daarentegen…

6.45 uur

Bedside briefing. Vandaag vorm ik een team met mijn stagementor Nathalie (links) en Hortencia (rechts). Samen zijn we verantwoordelijk voor een bepaald aantal kamers en bedden. Jerry heeft net de nachtshift achter de rug en brieft ons over de patiënten.

7 uur

Eén van onze patiënten moet vandaag een ingreep ondergaan in het OK, maar heeft nog geen infuus. Dus leg ik dat alvast klaar. Het is vooraf nooit helemaal zeker wanneer precies de patiënt wordt opgehaald. Pas als het echt zover is, worden we daarover gebeld. Achteraan op de afdeling vind je allerlei bakken met het nodige materiaal voor infusen, maar ook bijvoorbeeld katheters om een verblijfsonde te plaatsen. Deze bakken worden nagekeken en aangevuld door de nachtdienst.

7.15 uur

Tijd om het elektronisch verpleegdossier door te nemen om een zicht te hebben op de aan mij toegewezen patiënten. Hier kan ik ook de door mijn collega’s genoteerde bijzonderheden nalezen, het beleid van de dokters terugvinden en checken wat er allemaal op de planning staat.

7.45 uur

De nachtdienst heeft de ochtendmedicatie van 8 uur al klaargezet. Het is aan mij om deze nogmaals na te kijken alvorens we dit kunnen uitdelen aan de patiënten. Ik moet er wel mijn aandacht goed bijhouden want met dat prachtige uitzicht en weer buiten, durven mijn gedachten al eens afdwalen.

8.15 uur

Sommige patiënten op de afdeling kunnen zich zelfstandig wassen in de badkamer terwijl ik de lakens verschoon. Zo zijn ze helemaal klaar, nog voor het ontbijt er is.

8.30 uur

Andere patiënten zijn echter volledig afhankelijk. Op deze foto verzorg ik een comateuze patiënt die een ernstig hersenletsel heeft opgelopen door een eenzijdig motorongeluk. De patiënt werd gekatheteriseerd, heeft een tracheacanule. Hij krijgt sondevoeding via een pechsonde en moet getransfereerd worden met een tillift. Hier komen dus heel wat zorgen bij kijken. Ik til hem hier nu op, om hem in een recliner te zetten.

10 uur

Er is gebeld voor een opname via Spoed. We halen de patiënt op en installeren hem in zijn kamer. Daarna is het tijd voor wat computerwerk: de administratie, zoals de anamnese van deze patiënt, moet in orde worden gebracht en er moeten heel wat praktische zaken worden geregeld. Ondertussen moet ik erover waken dat ik de ronde van de zaalarts en de andere dokters bij de patiënten niet mis.

10.30 uur

Deze patiënt werd opgenomen omwille van een CVA. De dokter wil dat we de patiënt de eerste 72 uur van nabij opvolgen. Hiervoor connecteren we de patiënt aan de monitor. Zodat we elke verandering nauwkeurig in de gaten kunnen houden, ook vanop de verpleegpost.

11 uur

Alle vitale parameters van onze patiënten moeten genomen worden en in het dossier worden genoteerd: bloeddrukcontrole, pols, temperatuur, saturatie en eventueel glycemiewaarde. Bij de neuro-patiënten moet ook de kracht in de extremiteiten getest worden alsook de pupilreacties.

11.30 uur

Mijn collega Nathalie zet de medicatie klaar voor 13, 17 en 22 uur. Deze wordt achteraf nogmaals gecontroleerd door de collega’s van de avonddienst.

12.15 uur

Tijd voor een halfuurtje middagpauze. Even ontspannen met mijn lieftallige collega’s Hortencia, Etlyne en Julnes. Sympathiek als ze zijn, krijg ik een cracker met pittige kaas aangeboden. Die ik moet opeten, want zo vrijgevig zijn ze hier. Julnes draagt een muts en je zou denken het is koud in Aruba. Dat is niet zo, maar in het ziekenhuis draait de airco steeds op volle toeren.

12.45 uur

Ik begin met het voorbereiden van de IV-medicatie. Daarna dien ik deze allemaal toe en deel ik de andere medicatie uit. Hierna is het tijd om eventueel patiënten te verschonen. Hier transfereer ik een patiënt die de hele voormiddag heeft opgezeten en naar de fysio is geweest, terug naar bed met de actieve tillift. Opnieuw noteer ik de bijzonderheden in het patiëntendossier en pas ik de SBARR aan met nieuwe info die ik belangrijk vind of met nieuwe info van de artsen.

14.30 uur

Tijd om de avonddienst te briefen. Hier informeer ik Richard over de patiënten die hij onder zijn hoede heeft tijdens zijn dienst. Voor mij is het nu tijd om af te sluiten en naar huis te gaan.

15.15 uur

Mijn taxidienst staat al klaar wanneer ik het ziekenhuis verlaat. Dit is telkens een heerlijk gevoel. Niet per se omdat ik gedaan heb met werken, want ik werk hier graag. Maar ik krijg nog een ontzettend groot vakantiegevoel als ik het ziekenhuis buitenstap. Terwijl ik de volgende dag terug gewoon aan het werk moet.

16 uur

Omdat de school al uit is wanneer ik gedaan heb met werken, hebben we nu tijd genoeg om samen leuke dingen te doen. Wat een verschil met België waar de kinderen pas om 18 uur thuis komen. Dan blijft er niet veel ruimte voor quality-time. Vandaag zoeken we wat afkoeling in het zwembad.

18 uur

Vandaag hebben we geen zin om te koken, dus trekken we erop uit naar onze favoriete strandbar waar we de beste pizza van heel Aruba kunnen eten. De kinderen kunnen ondertussen volop spelen op het strand en wij genieten van een prachtige zonsondergang.

20 uur

Bedtijd, eerst voor de kids want die waren al vroeg wakker vanochtend. Morgen heb ik weer een dagdienst, dus dan moeten ze weer vroeg uit de veren. Zo zien ze er wel braver uit dan ze in werkelijkheid zijn.
Ik geniet nog even van de rust. Binnen twee uurtjes kruip ik ook in mijn bed, zodat ik de volgende ochtend weer fris en monter ben, klaar om er weer in te vliegen.

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven