hippotherapie

Colien vertelt over hippotherapie en waarom dit haar zo mateloos interesseert

Enkele weken geleden ging ik op bezoek bij de Zorgboerderij Huppeldepup. Ja, echt, die heet zo. Met een heel team organiseren ze daar activiteiten voor kinderen en volwassen met een fysieke of mentale beperking, voor leerlingen met nood aan een time-out en werknemers met een burn-out. Bijvoorbeeld de geiten verzorgen, de schapen voederen, maar ook konijnen knuffelen, paarden roskammen, paardrijden… Uitgangspunt is het idee dat de aanwezigheid van dieren en het bezig zijn met dieren heilzaam is. Het helpt om je te ontspannen, maar ook om je talenten te ontdekken, positieve ervaringen op te doen of je zelfvertrouwen te doen groeien. Op deze boerderij geven ze ook hippotherapie en dat interesseert mij mateloos.

“Ik weet uit ervaring hoe paarden en andere dieren je ondanks alle verdriet doen glimlachen. Magisch is dat.”

Colien Vanstokstraeten

hippotherapie

Ik ben een geweldige dierenliefhebber en paardrijden was jarenlang mijn hobby. Bovendien heb ik heel lang geworsteld met psychische problemen. Ik weet uit ervaring hoe paarden en andere dieren je ondanks alle verdriet doen glimlachen. Magisch is dat. Dus wilde ik wel eens kunnen zien wat de impact is van hippotherapie op mensen met mentale/fysieke beperkingen. Ik wilde het van dichtbij meemaken. Zo maakte ik kennis met Lucinde, een van de lesgeefsters van Huppeldepup. Bij haar mocht ik twee sessies meevolgen. Lucinde is een ergotherapeute met een passie voor paarden.

Hippotherapie is therapeutisch of aangepast paardrijden. Je werkt met het paard als partner om zo de levenskwaliteit van mensen met specifieke noden te verbeteren. Er wordt doelgericht gewerkt aan problemen van allerlei aard: fysiek, psychisch, orthopedagogisch, sociaal… Het is altijd op maat is van de persoon in kwestie en soms is het onderdeel van een breder revaliderend of therapeutisch behandelplan.

Als tweede kwam er een jongen van zeven met DCD – Developmental Coordination Disorder. Zulke kinderen hebben een motorische achterstand en hebben moeite met het coördineren van bewegingen. Op het eerste gezicht zag ik niets bijzonder aan deze jongen. Hij leek me een opgewekte zevenjarige. Ook hij was heel enthousiast om bij de paarden te zijn. Maar eerst ging hij, samen met Lucinda, de andere dieren voeren. Dat kan hier: waar de kinderen zin in hebben is oké. Er wordt op het moment zelf gekeken wat op dat ogenblik goed is voor dat kind. De ouders van deze jongen vertelden dat hij vroeger erg bang was van dieren, maar sinds hij deze therapie volgt is dat volledig verdwenen.

Ik was verbaasd om te zien hoeveel er schuilgaat achter deze boerderij. Er gebeurt hier zoveel! Ze proberen zichzelf ook voortdurend te verbeteren. Tijdens besprekingen praten ze niet alleen over hun cliënten, maar ook over de paarden en hoe ze hen nog beter kunnen begrijpen. Ze evalueren het gedrag en karakter van elk paard om deze zo goed mogelijk te kunnen koppelen aan cliënten.

“Het is zo leuk om te zien hoeveel plezier deze kinderen hebben in de paardentherapie: hun gezichten straalden!”

Was mij vooral verrast heeft, is hoe groot de vraag is naar therapie met dieren en paarden. Het rustgevende effect van paarden is bekend. Je leert het dier kennen, maar ook jezelf. Je leert omgaan met je lichaam en je gevoelens. Het paard zal de gemoedstoestand van de ruiter aannemen. Hierdoor leren kinderen anders te kijken naar hun gedrag en hun emoties.

Ik vond het ook aangenaam om te zien hoe de begeleiders echt uitgingen van zorg op maat. Ze onderzoeken waaraan de persoon in kwestie nood heeft en overdachten zorgvuldig hoe ze hem/haar het best konden helpen.

Het was een heel leerrijke dag, maar het leukste vond ik om te zien hoeveel plezier deze kinderen hebben in de paardentherapie. Hun gezichten straalden. Een van de jongens wilde niet terug naar huis. Kijk, daar word ik nu zelf ook zo blij van!

Zorgboerderij Huppeldepup is een vzw waar een klein vast team medewerkers omringd wordt door een grote groep vrijwilligers. De hele werking draait grotendeels op giften die ze ontvangen van bedrijven en particulieren.

Wil jij ook een bijdrage leveren? Dat kan! Je kan bijvoorbeeld peter of meter worden van een konijn, een kip of een chinchilla. Dan betaal je maandelijks een bedrag om de boerderij te steunen n de verzorging van de dieren. Een pony of een alpaca kan ook.

Je kan er trouwens ook een dier adopteren, want deze zorgboerderij is tegelijkertijd ook een dierenasiel.

Kijk op de website voor meer informatie!

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven