Handen wassen: zo doe je dat

De campus ligt er verlaten bij. Net als het eerste verdiep, waar in normale tijden de studenten verpleegkunde zorgen voor het leven in de brouwerij. Maar op deze maandagnamiddag is het er maar stillekes en onze stemmen klinken wat hol.

“Wat gaan we doen?” vraagt Erika.

“Een filmpje maken over handen wassen,” antwoordt mama Annelies.

“Hoe dan?”

“We gaan eerst verf maken. Thomas More-oranje. Paulien wast haar handen en jij filmt. Kan je dat meteen in tiktok doen? Of beter met de camera?”

“En wat moet ik precies doen?” Paulien luistert met grote ogen naar het scenario: “Je komt van de wc met vuile handen. Je gaat je handen wassen met zeep. Eerst draai je de kraan toe met je pas gewassen natte handen, maar dan worden je handen meteen terug vuil. Dat maken we duidelijk met de verf. En dan moet je opnieuw je handen wassen. Je laat de kraan open, neemt papier, droogt je handen af en daarna met het papier doe je de kraan toe. Probeer het eerst een paar keer uit, daarna gaan we filmen.”

Het lijkt bijna echt. Een mini-filmset. De meisjes gaan aan de slag terwijl ik van een afstandje – 1,5 meter! – toekijk. Na een paar keer gaat het beter. En beter. Paulien wast flux haar handen. Erika geeft zachtjes instructies tijdens het filmen: handen laten zien, kraan toedraaien, oei vuil, opnieuw wassen, papier nemen, nog eentje….”

Ze doen het met overgave en ernst. En na elke keer worden de lavabo, kraan en zeepdispenser schoongemaakt.

“Dit is de laatste keer”, beslist Erika. “We hebben genoeg.”

En dat is ook zo. Een paar uur later zit het filmpje in mijn mailbox en staat het op tiktok. Nu hopen dat veel kinderen dit zien, want handen wassen, is meer dan zomaar je handen afspoelen onder de kraan!

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven