Boerderij op wielen

Kippen, varkens en geitjes laten mensen openbloeien. Dat verbaast me elke dag

Liefdevolle aandacht voor mensen en zorg voor dieren, het klinkt als een bijzonder duo. Voor Marjolein zijn het haar twee passies die ze combineert in één droomjob. Vier jaar geleden koos ze voor het ondernemerschap met Boerderij Bende op Wielen.

“In 2017 ben ik met mijn ‘Boerderij Bende op Wielen’ gestart. Ik droomde er al een hele tijd van om iets met dieren te doen. Als verpleegkundige werkte ik eerst op intensieve zorgen en daarna op een palliatieve eenheid. Ik vond dat werk heel leuk, maar na de geboorte van mijn derde dochter voelde ik echt ‘het wordt tijd voor iets nieuws’. Al een tweetal jaar spookte het door mijn hoofd. Het zorgen voor mensen wilde ik niet loslaten, maar wel op een andere manier doen en combineren met mijn passie voor dieren. Samen met mijn echtgenoot heb ik verschillende opties overwogen en uiteindelijk zijn we bij dit concept uitgekomen: een boerderij op wielen. We hebben kippen, konijnen, varkentjes, geitjes en een pony. Ik rijd met hen Vlaanderen rond en creëer bij een school of een woonzorgcentrum een miniboerderij.

Wat vind je van mijn kip?

Mijn diploma en mijn ervaring als verpleegkundige helpen mij zeker in dit werk. Ik heb geleerd om in te schatten hoe mensen gaan reageren. Ik kom bijvoorbeeld veel bij mensen met dementie. Dan weet je dat je in hun verhaal mee moet gaan. Als er iemand zegt: ‘Wat vind je van mijn kip? Ik heb er veel rondlopen thuis’. Dan zal ik niet antwoorden ‘dit is mijn kip, ik heb ze meegebracht samen met de andere dieren’. Omdat ik vanuit mijn opleiding en ervaring weet hoe ik daarop gepast kan reageren. Voor mezelf vind ik dat erg belangrijk.”

 

 

 

“Het is ongelooflijk mooi welk effect dieren kunnen hebben op mensen. En het zijn die momenten die mij echt voldoening geven. Daarvoor doe ik het.”

 

Marjolein Verbruggen

“Het mooiste vind ik dat je echt ziet hoeveel deugd en plezier mensen hebben aan het contact met dieren. Mij brengen ze in elk geval tot rust. Ik ben opgegroeid tussen de kippen, geitjes en honden. En het werd echte liefde toen ik als zesjarige met pony’s en paarden begon te rijden. Als puber trok ik op moeilijke momenten naar mijn paard in de stal. Die kwam dan bij me staan en knuffelen. Meer had ik niet nodig om weer op te veren. En nu nog: als er iets tegenzit en ik kan een half uurtje buiten gaan om tussen de dieren iets te doen, dan kom ik opgeladen terug binnen en kunnen we weer verder.

Zowel kinderen als ouderen bloeien open

Maar of het nu een paard is, een kip of een geitje, hun aanwezigheid heeft een effect. Je merkt dat zowel kinderen als ouderen zich ontspannen en ik zie hen soms letterlijk openbloeien. Ik kom ook in het buitengewoon onderwijs en daar zie ik hoe kinderen hun grenzen verleggen. Dan hoor ik begeleiders zeggen ‘kijk, nu stapt zij ineens wel een aantal passen helemaal alleen’. Of: ‘nu durft hij wel een dier aanraken’. Bij mensen met dementie, die vaak helemaal in hun eigen leefwereld zitten, zie je dan dat zij heel bewust een konijn aaien en veel beginnen te vertellen. Niet tegen mij of andere personen, maar tegen die kip die op hun schoot zit: ‘Amaai, wat doe jij hier op mijne schoot? Jij zit hier precies wel goed, he. Wat heb je mooie veren! En wat is dat hier? Een kam?’ Dan zijn ze heel eventjes helemaal in het nu. Het is ongelooflijk mooi welk effect dieren kunnen hebben op mensen. En het zijn die momenten die mij echt voldoening geven. Daarvoor doe ik het.”

 

“Als je overtuigd bent en je kunt het met passie doen, moet je gewoon springen en durven proberen”

 

Marjolein Verbruggen

“Ik ben heel blij dat ik de stap heb durven zetten om als zelfstandige te beginnen. Ik kan het zeker aanraden. Maar ik denk wel dat het belangrijk is om vooraf onderzoek te doen. Wat is mogelijk en wat is haalbaar? Een onderneming starten doe je niet van vandaag op morgen en er komt administratief heel wat bij kijken. Mijn echtgenoot is ook zelfstandige en samen zitten wij in een vennootschap, wat het financieel een beetje eenvoudiger maakt. Als zelfstandige ben je natuurlijk je eigen baas en bepaal je zelf je agenda. Anderzijds: als je niet werkt, verdien je ook niets. Terwijl de onkosten wel betaald moeten worden. Maar als je overtuigd bent en je kunt het met passie doen, dan moet je gewoon springen en durven proberen. Dat is wat ik ook gedaan heb.

De kracht van dieren nog meer benutten in de zorg

Gelukkig merk ik dat ons concept aanslaat, onze naam wordt bekender en elk jaar neemt het aantal woonzorgcentra die reserveren toe. Tegelijk voel ik het aspect ‘zorg’ aan mij trekken. Het is fijn om kleuters of lagereschoolkinderen educatief iets bij te brengen, maar als ik zie wat het effect is van onze geiten, konijnen en kippen op mensen die in woonzorgcentra verblijven… Daarom wil ik verder evolueren richting therapie en zorgsector. Want ik ben ervan overtuigd dat er nog meer mogelijk is. Omwille van de hygiëne worden dieren vaak geweerd. Zoals op de palliatieve eenheid waar ik heb gewerkt. Die mensen hadden vaak huisdieren, maar die mochten niet op bezoek komen. Maar het betekent soms zoveel voor die mensen om toch een kwartiertje hun huisdier bij hen te hebben… Dat zou je kunnen invullen door een ander dier binnen te brengen. Een dier dat vooraf gewassen is en dat schoentjes aan de hoeven draagt. Zo kunnen de hygiënemaatregelen maximaal gerespecteerd worden en kom je toch tegemoet aan de behoefte van die mensen. Dat inspireert mij. Ik wil echt op zoek gaan naar andere mogelijkheden in de zorgsector. Mijn verpleegkundige achtergrond zal me daar zeker bij helpen en misschien ook wel wat me het gevoel geeft dat ik hier verder mee aan de slag moet. Andere patiënten of cliëntengroepen een bijzondere ervaring bieden en samen met de zorg op zoek gaan naar manieren om de kracht van dieren te benutten met oog voor de noden en plichten van de zorg.”

Info: www.boerderijbendeopwielen.be

Droom jij net als Marjolein van een eigen zaak? Wil jij je studie combineren met ondernemersschap? IceCube, de ondernemersHUB van Thomas More, kan je daarin helpen. Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met het ondernemersanker van onze opleiding annelies.debruyne@thomasmore.be. 

Boerderij op wielen
Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven