Over mondmaskers en handschoenen en hoe ze te gebruiken (2)

Precies een maand geleden stuurden we vanuit de opleiding Verpleegkunde Mechelen een filmpje de wereld in: over mondmaskers en handschoenen en hoe ze veilig te gebruiken. Op dat moment werd het gebruik van mondmaskers voor gewone burgers niet echt afgeraden, maar ook niet echt gepromoot.

Vandaag is de situatie anders. Vanaf 4 mei zal het actieve en sociale leven stilaan weer op gang komen. Lees: we gaan weer meer met elkaar in contact komen. Om een nieuwe golf van corona-besmettingen te vermijden – of toch zo lang mogelijk uit te stellen – raad de overheid nu wel het gebruik van mondmaskers aan. Herbruikbare, stoffen mondmaskers, al dan niet zelf gemaakt. Te gebruiken in de bus, in de trein en op andere plaatsen waar we die 1.5 m afstand niet kunnen aanhouden.

Ook dan blijft het immers belangrijk om die stoffen mondmaskers op de juiste manier te hanteren. En dus smeekte ons filmpje om een update. De basisprincipes blijven dezelfde: aandoen met schone handen, als je het draagt het masker niet aanraken, bij het uitdoen alleen de lintjes of elastieken vastnemen, je handen wassen voor en na.

Stoffen maskers kan je maximum een dag gebruiken (max. 4 uur intensief gebruik) en moeten daarna gewassen worden op minimum 60°C (30’) Daar hoef je niet per se een hele wasmachine voor te draaien: afkoken in een sopje kan ook, gewoon op het kookfornuis, in een kookpot die je uitsluitend hiervoor gebruikt.

Tot slot: een mondmasker draag je niet om jezelf, maar om de ander te beschermen. Eigenlijk is het een vorm van beleefdheid. Of zoals Lieven Scheire het zei op de radio: “Ik bescherm jou, jij beschermt mij. Samen beschermen wij elkaar.”

 

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven