15 tips – 3 derdejaars vertellen wat voor hen werkt

Het zijn voor iedereen heel rare tijden nu. We moeten thuisblijven en mogen niet naar school. Het klinkt misschien wel aantrekkelijk, maar wat met al die lessen en huiswerk? Voor iedereen is het zoeken naar de beste manieren om al deze leerstof zelfstandig te verwerken.
Hoe pak je dat aan? Wat werkt en wat niet? Wij – Tinne, Fien en Yana, drie derdejaarsstudenten – delen graag onze studietips. Veel succes!

Tinne

Plannen, plannen, plannen!
De eerste en meteen ook de belangrijkste tip: plan je werk. Het is heel onoverzichtelijk als je gewoon in het wilde weg aan een bepaald vak begint en eigenlijk niet weet hoeveel je op één dag zou moeten doen om het tijdig af te hebben. Bekijk vandaag wat je morgen wil doen en leg alles klaar. En houd je aan je planning: dat doe ik, niet meer, maar ook niet minder.

Wees aandachtig en hou je fluostift bij de hand!
Wanneer je aan een les begint, beluister dan de uitleg die de docent heeft ingesproken. Doe dit zo aandachtig mogelijk en laat je niet afleiden. Schrijf de extra info van de docent in je eigen woorden. Dat helpt bij het instuderen. Docenten benadrukken vaak wat belangrijk is voor het examen. Dus hou je fluostift bij de hand!

Blijf niet met vragen zitten!
Als je vragen hebt, stuur deze dan meteen door naar de docent. Hoe sneller je ze stelt, hoe minder tijd je verspilt aan je hoofd breken over dat ene deel dat je niet begrijpt.

Neem op tijd een pauze!
Je hebt vele weken om al je vakken te overlopen. Ga dus  niet elke dag achter je bureau zitten tot je erbij neer valt. En bewaak je eigen grenzen, want het is heel belangrijk om jezelf de nodige rust en ontspanning te gunnen.

Begrijpen, niet van buiten leren!
Begrijpen is de eerste stap als je gaat studeren. Daarna kan je het in je hoofd steken. Dus: niet als een kip zonder kop alles vanbuiten leren, want dan blijft er veel minder hangen.

Fien

Weet je niet waar beginnen?

Volg gewoon de structuur van de lessen. Bekijk je lesplanning en volg de lessen van die dag online op canvas. Zo raak je niet achterop. Je kan zelfs de les bekijken op het exacte uur dat hij gegeven zou worden. Je vrije momenten en weekend kan je dan gebruiken om te ontspannen of al wat samen te vatten.

Haalbare doelen & een to do lijst

Maak voor elke dag een kleine to-dolijst op een post-it. Het werk dat je die dag wil doen splits je wat op, zodat je vaak taakjes kan afvinken. Hoe vaker je iets kan afvinken, hoe sneller het werk lijkt te gaan. En dat motiveert! Bijvoorbeeld: 

  • To do: les klinisch redeneren
  • To do: ingesproken powerpoint klinisch redeneren H1 bekijken, vat de theorie van H1 klinisch redeneren samen, oefeningen H1 KR maken

Schrijven is niet ouderwets!

Als je genoeg tijd hebt: schrijf je samenvattingen in de plaats van te typen. Zo onthoud je de leerstof beter en raken je ogen minder snel vermoeid.

Maak tijd om te ontspannen

Ga even naar buiten en geniet van het mooie weer deze periode, zo heb je wat frisse lucht gehad en ben je daarna klaar om weer verder te studeren.

  • Beweging: wandelen, joggen, fietsen
  • Ventileren: een leuk gesprek met een gezinslid
  • Pure ontspanning: ga even lekker in de zon liggen (in de tuin)

Start tijdig met herhalen

Het nu misschien ver weg, maar de examens komen eraan. Door op tijd te starten met het herhalen van je leerstof kan je heel wat stress vermijden.

Yana

Ga voor regelmaat

Schrijf op wat je af moet krijgen tegen de examens. Mij helpt dit om een overzicht te hebben en het hoofd koel te houden. Het grote geheel verdeel ik in kleinere deeltjes en die plan ik in, zodat ik elke dag iets doe voor school. Regelmaat is voor mij heel belangrijk.

Maak een samenvatting

Zet alle noodzakelijke informatie bij elkaar. Zo heb je minder bladzijden door te nemen. Ik maak mijn samenvattingen schriftelijk omdat ik hierdoor beter kan onthouden. Ik gebruik fluostiften om het geheel overzichtelijk te houden.

Zoek een leuke plek om te studeren

Ga, als het mooi weer is, eens met je boeken in de tuin zitten (als je een tuin hebt, natuurlijk). Ik vind dat fijn: even van het mooie weer profiteren en je hebt niet zo het gevoel van ‘opgesloten’ te zitten op je kamer.

Plan voor jezelf ‘metime’ in

Zit niet van ‘s morgens tot ’s avonds laat achter je boeken. Daar wordt niemand gelukkig van. Plan bijvoorbeeld om 16 uur een uurtje beweging in en ga een wandeling maken (alleen!).

Je bent niet alleen

Weet je iets niet? Dan kan je altijd terecht bij medestudenten en docenten. Blijf niet met vragen zitten. Het kan ook helpen om al je vragen voor een bepaald vak te bundelen op een post-it en dit in één keer door te sturen naar medestudenten of docenten.

Posts created 43

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven